Dobre jedzenie jako gwarancja udanego wesela
Dobre jedzenie i dobra muzyka to najważniejsze elementy udanego wesela. Zaplanowanie ich jednak nie jest prostym zadaniem. Jak bowiem zadowolić wszystkich, jeśli zaproszeni goście różnią się gustem muzycznym i preferencjami kulinarnymi? Podpowiadamy, jak pomysłowo zaplanować weselne menu.
Wśród twoich gości z pewnością znajdą się tradycjonaliści, którzy nie wyobrażają sobie uczty bez bigosu i sztuki mięsa. Będą jednak tacy, którzy wolą lekką kuchnię śródziemnomorską. Musisz pamiętać też o osobach starszych i schorowanych, które po prostu nie mogą pozwolić sobie na ciężkie, tłuste dania. Kolejna grupa gości to osoby na dietach, w tym bezglutenowej, bezcukrowej i wegańskiej.
Jak ułożyć weselne menu?
Planując menu, warto skorzystać z pomocy specjalistów, doświadczonych w organizacji imprez okolicznościowych. Oni zazwyczaj zalecają trzymania się pewnych ustalonych i sprawdzonych reguł. Na początku przyjęcia podaje się zupę, najczęściej rosół (dla wegan będzie odpowiedni bulion warzywny). Drugie danie to zwykle mięso lub ryba, porcja surówek, ziemniaki, frytki, ryż lub kluski (alternatywą dla dań mięsnych może być risotto, leczo lub popularne kotlety sojowe).
Tradycyjny deser to lody, szarlotka lub sernik. Warto też podać świeże owoce, które będą dobrym zamiennikiem tłustych ciast dla osób na dietach lekkostrawnych. Goście powinni mieć duży wybór napojów. Oprócz kawy, herbaty na stole powinny się znaleźć soki owocowe, napoje gazowane i woda mineralna. Jako alkohole najczęściej podaje się różne gatunki win, chociaż często też zamawiane są: wódka, whisky czy likiery.
Po podstawowym posiłku podaje się przekąski zimne, które powinny być na stole cały czas oraz przekąski na ciepło, serwowane w odpowiednich odstępach czasowych (w zależności od tego, jakie będą to dania, jak długie jest przyjęcie itd.). Jako przekąski zimne podaje się sałatki, surówki, pasztety, deski serów, deski wędlin, galarety. Na ciepło można zaproponować tradycyjne pierogi i krokiety z barszczem lub nowoczesne burgery.