Jak zamówić catering na imprezę okolicznościową?
Cateringiem nazywana jest usługa polegająca na przygotowaniu dań, ich odpowiednim przechowywaniu, transporcie oraz serwowaniu. Rozwiązanie te cieszy się stale rosnącą popularnością – także w kręgach biznesowych, kiedy to firma zamawia catering w celu przygotowania posiłków na spotkania z partnerami, czy też imprezy integracyjne dla pracowników organizacji. Do podmiotów decydujących się na skorzystanie z usług firm cateringowych zaliczani są przede wszystkim klienci indywidualni, którzy chcą urozmaicić menu podawane na imprezach okolicznościowych. Jest rozwiązanie zapewniające nie tylko wyśmienity smak przyrządzonych potraw, ale także szeroki wybór serwowanych dań i przekąsek.
Dowiedz się, o czym pamiętać zamawiając catering na imprezę okolicznościową, by móc cieszyć się wyśmienitą obsługą i zadowoleniem gości.
Catering na imprezę okolicznościową – o czym pamiętać?
Decydując się na usługi cateringowe, warto pamiętać o paru kwestiach, do których zaliczyć można przede wszystkim ofertę wybranej firmy oraz preferencje naszych gości, a także rodzaj obsługiwanej imprezy okolicznościowej. W przypadku organizacji przyjęcia z okazji Chrztu lub Komunii Św. klienci decydują się na tradycyjne potrawy, do których zaliczyć można m.in. rosół z makaronem, kluski śląskie, pieczone ziemniaczki, pieczonego kurczaka, surówki itp.
W trakcie zamawiania imprezowego menu pamiętajmy także o osobach, które rezygnują ze spożycia mięsa lub produktów odzwierzęcych, a także gości cierpiących na alergie pokarmowe. Jest to szczególnie istotna kwestia, która pozwoli gospodarzowi zadowolić wszystkich zaproszonych.
Zamawiając catering, zwróćmy uwagę na liczbę gości. Wcześniej przygotowana lista pomoże prawidłowo obliczyć porcje i uniknąć sytuacji, gdy zabraknie przekąsek lub wręcz przeciwnie – po imprezie zostanie ogromna ilość resztek jedzenia, które ostatecznie będzie musiało zostać wyrzucone do kosza. Doświadczona firma oferująca usługi cateringu pomoże wyliczyć wymaganą liczbę porcji tak, by nic się nie zmarnowało, ale też by żaden z gości nie odszedł od stołu głodny.
Zamawiając catering na imprezę okolicznościową, warto zastanowić się nad tym, czy skorzystamy na tzw. obsłudze cateringowej, do której zaliczyć można kucharza na wyłączność, kelnerki lub kelnerów, a nawet baristy lub barmana. Niejednokrotnie zdarza się, że osoby decydujące się na catering zapominają powiadomić firmę o chęci skorzystania z opcji obsługi kelnerskiej, kiedy rozwiązanie to znaczenie podnosi jakość usługi.