3 rzeczy, na które warto zwrócić uwagę podczas wyboru cateringu
Catering to nazwa usługi prowadzonej przez firmy lub restauracje. Polega ona na wcześniejszym przygotowaniu posiłków zgodnie z obowiązującymi przepisami opisanymi przez Dobrą Praktykę Cateringową, a następnie dostarczeniu ich w wyznaczone miejsce, gdzie potrawy będą odpowiednio przechowywane i serwowane. Catering najczęściej kojarzony jest z szeroko pojętą obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych. Usługa ta nie ogranicza się jednakże do przygotowywania menu na wspomniane przyjęcia – firmy cateringowe oraz restauracje niejednokrotnie przygotowują posiłki, które podawane są pacjentom w szpitalach, pracownikom większych przedsiębiorstw, czy też uczestnikom wydarzeń odbywających się w plenerze. Sporą popularnością może pochwalić się również catering dietetyczny, którego misją jest przygotowanie dań nie tylko smacznych, ale przede wszystkim zdrowych i niskokalorycznych. Czy wiesz, na co zwrócić uwagę wybierając catering odpowiadający Twoim potrzebom?
Profesjonalny sprzęt i jego wpływ na jakość usługi
Każda firma lub restauracja świadcząca usługi cateringowe powinna być wyposażona w profesjonalny sprzęt umożliwiający przygotowywanie, przechowywanie, transport i serwowanie posiłków. Niedopuszczalne jest bowiem podawanie jedzenia, które było źle schłodzone lub podgrzewane do nieodpowiedniej temperatury. Warto zwrócić uwagę na to, czy firma cateringowa korzysta z naczyń umożliwiających podtrzymywanie ciepła przygotowanych potraw, a także czy używa sztućców do dedykowanych do nakładania różnych dań. Mieszanie różnych smaków przygotowanego jedzenia jest naruszeniem podstawowych zasad dobrego cateringu.
Różnorodne menu gwarancją zadowolenia
Decydując się na catering, nie możemy zapominać o gustach i preferencjach żywieniowych zaproszonych gości. Nikt nie chciałby bowiem być odebrany jako niegościnny gospodarz, który na swoim przyjęciu serwuje jedynie dania mięsne, zapominając tym samym o kimś, kto ich unika. Takie sytuacje są niekomfortowe zarówno dla zaproszonego, jak i organizatora. Warto zdecydować się na firmę cateringową lub restaurację, która oferuje różnorodne menu oraz szeroki wybór dań.
Obsługa cateringowa, czyli recepta na udane przyjęcie
Niektóre firmy lub restauracje oferujące usługi cateringowe mają w swojej ofercie także profesjonalną obsługę cateringową. Mogą to być zarówno barmani, kelnerzy, jak i kucharze, których głównym zadaniem jest zapewnienie najwyższej jakości obsługi imprezy. Jest to niezwykle istotne w przypadku organizacji przyjęć, w których uczestniczy duża liczba zaproszonych gości, a także podczas uroczystości rodzinnych upamiętniających ważne wydarzenia. Odpowiednio przeszkolony personel zadba o wysoką jakość usługi, a także o to, by obsługiwana impreza była jak najbardziej udana.