Jak dobrze rozplanować przerwy na posiłki w trakcie szkolenia lub konferencji?
Równie ważne co wykłady, prelekcje i dyskusje w czasie konferencji oraz szkoleń są… przerwy na posiłki. Odpowiednio rozplanowane, powinny służyć nie tylko możliwości zaspokojenia głodu i pragnienia przez uczestników wydarzenia, lecz również pozwolić im odetchnąć oraz zregenerować swoje siły umysłowe. Podstawową zasadą jest uzależnienie długość i ilości przerw od czasu trwania wydarzenia. Im dłuższe, tym powinny być one częstsze oraz dłuższe. Przerwy, oddzielające poszczególne bloki tematyczne, trzeba również uwzględnić w harmonogramie spotkania. Więcej o planowaniu przerw na posiłki znajdziesz w naszym wpisie.
Ile powinno być przerw kawowych?
W trakcie szkolenia lub konferencji, trwającego około ośmiu godzin, zaplanować należy dwie przerwy kawowe, podczas których oprócz gorących napojów, warto zaserwować również ciastka i słodkie przekąski. Bufet kawowy ustawić można bezpośrednio w sali wykładowej lub w hallu. Zadbaj, by oprócz odpowiedniej ilości kawy, nie zabrakło w nim również herbaty, wody oraz soków. Doskonale sprawdzą się także kruche ciasteczka, cukierki, batoniki, owoce lub tartinki, przy których uczestnicy konferencji będą mogli wymienić się wu agamia na temat wysłuchanych wykładów.
Nasza firma cateringowa oferuje kilka wariantów cateringu na przerwę kawową. W ich skład wchodzi między innymi woda, soki owocowe, kawa, herbata, w tym herbata owocowa, ciasteczka koktajlowe, owoce filetowane, kanapki dekoracyjne z szynką, salami, twarożkiem, jajkiem, a także szeroki wybór ciast. Oferujemy sernik, jabłecznik, comber, croissant oraz przepyszne muffinki.
Obowiązkowa przerwa na lunch
Zgodnie z zasadami organizacji konferencji, organizator wydarzenia ma obowiązek zagwarantowania uczestnikom oraz prelegentom lunchu i przerwy obiadowej. W tym przypadku skorzystanie z usług firmy cateringowej to również najlepsze rozwiązanie. W zależności od upodobań kulinarnych osób, biorących udział w wydarzeniu, przygotujemy odpowiednie menu, gwarantując w nim, w zależności od potrzeb, dania wegetariańskie, bezglutenowe czy o obniżonej ilości kalorii.
Najwygodniej będzie zaserwować lunch w formie samoobsługowego bufetu, mogącego składać się zarówno z ciepłych dań, jak i z zimnych przekąsek. Nasza firma dostarczy na konferencję także jednorazowe sztućce, talerze oraz kubki. W wersji podstawowej oferowany przez na bufet składać się może z sałatki, zupy krem z pieczonych pomidorów, fileta z kurczaka lub dorsza pieczonego z ziemniakami oraz deseru. W wersjach bardziej rozbudowanych uczestnicy wydarzenia będą mieli do wyboru kilka zup, przystawek, deserów oraz drugich dań.