Live cookingO czym należy pamiętać przy organizacji stanowiska live cooking?

Do niedawna stanowiska live cooking kojarzyły się tylko z bardzo drogimi, luksusowymi restauracjami i hotelami. Klienci takich miejsc bardzo je polubili. Nie tylko mogą być pewni, że przygotowywana przez kucharza potrawa jest świeża, ale też mogą pogawędzić z nim, jak przygotować podobne danie samemu w domu. 

Rozmowa z doświadczonym kucharzem i obserwowanie go podczas pracy to dla wielu osób ciekawe doświadczenie. Nic więc dziwnego, że coraz więcej restauracji decyduje się na przygotowanie stanowiska w swoim lokalu. Co warto wziąć pod uwagę?

 

Gotowanie na żywo

Przede wszystkim warto rozważyć lokalizację stanowiska do gotowania na żywo. Ma być ono atrakcją dla gości, powinno więc być dobrze widoczne i łatwo dostępne. Trzeba jednak pamiętać też o komforcie pracy kucharza. Dlatego stanowisko nie może znaleźć się zbyt daleko od kuchni, z której będzie on pobierał kończące się produkty. Nad stanowiskiem live cooking powinien znaleźć się wydajny okap, który odprowadzi nadmiar zapachów, by nie drażnił on gości. Stanowisko oczywiście musi być wyposażone w kuchenki – najlepiej indukcyjne (kwestie bezpieczeństwa), lub jeśli przygotowujemy je na zewnątrz – grill. Kucharz musi mieć do dyspozycji podstawę chłodniczą lub zwykły stół, na którym wyeksponuje używane składniki.

 

Live cooking w cateringu

Osoby, które zamawiają catering, również mogą zastanowić się nad opcją gotowania na żywo. Jest to możliwe nawet wtedy, gdy nie dysponują profesjonalnym stanowiskiem. Przecież live cooking obejmuje nie tylko potrawy gotowane, ale również te na zimno. Na imprezie integracyjnej, weselu, czy każdej innej uroczystości, kucharz może przygotowywać sushi czy lody tajskie. Jednak również w tym wypadku warto ustalić z firmą cateringową, jak przygotować mu stanowisko do pracyNajczęściej to właśnie firma dostarcza niezbędny sprzęt i akcesoria, organizator imprezy musi tylko potwierdzić, że będzie możliwość podłączenia prądu i wystarczająca ilość miejsca.

Czy organizując imprezę z cateringiem, warto zadbać o atrakcję gotowania na żywo? Zdecydowanie tak, bez względu na to, czy jest to kinderbal, impreza integracyjna, czy wesele. Doświadczony kucharz z pewnością będzie potrafił zaciekawić swoją pracą każdego. Część kucharzy „prosi o pomoc” uczestników imprezy przy prostych czynnościach. To sprawia, że szybciej się oni integrują, a zabawa staje się jeszcze lepsza. Zdobyta wiedza, a nawet pochwała od profesjonalisty sprawia, że goście opuszczają imprezę ukontentowani i dumni z siebie.