Catering w trakcie pandemii a podejmowane środki bezpieczeństwa
Pandemia koronawirusa w dużym stopniu zmieniła nasze codzienne życie i wiele przyzwyczajeń. Poza tym okazuje się, że być może wiele z obostrzeń zostanie z nami na dłużej, bo pojawiają się kolejne fale choroby i musimy chronić się przed rozprzestrzenianiem wirusów. Te zmiany uderzyły także w branżę gastronomiczną, spowodowały znaczne ograniczenia w funkcjonowaniu restauracji i świadczeniu usług cateringowych. Najważniejsze stało się przede wszystkim oferowanie klientom dań na wynos, a także zachowanie przy tym najwyższych standardów bezpieczeństwa i higieny.
Zapewnienie bezpieczeństwa cateringu
Podczas przygotowywania żywności firmy działające w branży gastronomicznej zawsze zachowywały niezbędne zasady higieny, aby nie dopuścić do przenoszenia się drobnoustrojów poprzez jedzenie. Natomiast od pojawienia się pandemii procedury te zostały rozszerzone i uzupełnione, tak aby nie było żadnych możliwości rozprzestrzeniania się wirusa. Przede wszystkim osoby przygotowujące catering ubrane są w specjalne fartuchy, zakładają jednorazowe rękawice, a usta i nos zabezpieczają maseczkami.
Poza tym pamięta się o regularnej i częstej dezynfekcji rąk oraz powierzchni, na których wykonuje się czynności związane z przygotowywaniem jedzenia.
Również osoby mające objawy grypy czy przeziębienia nie mogą mieć styczności z gotowaniem i przyrządzaniem potraw ani wszelkimi procesami z tym związanymi. Gotowe jedzenie wkłada się do czystych i zamykanych pojemników jednorazowych, a następnie odpowiednio pakuje, aby nie dostały się do niego żadne drobnoustroje i w nienaruszonym stanie dotarło do odbiorcy.
Czy koronawirus przenosi się drogą pokarmową?
Wprawdzie o koronawirusie jeszcze nie wiemy wszystkiego, ale jego drogi rozprzestrzeniania się poznajemy coraz lepiej. Zgodnie z najnowszym stanem wiedzy naukowej nie zakażamy się nim drogą pokarmową. Nie odnotowano na świecie żadnego przypadku zarażenia się poprzez jedzenie. Wirus nie bytuje na produktach spożywczych, a ich obróbka cieplna i zachowywanie standardów higieny przez osoby pracujące przy ich przygotowywaniu praktycznie wyklucza takie ryzyko. To dobra wiadomość, która dodatkowo potwierdza bezpieczeństwo zamawiania cateringu na różne okazje podczas pandemii. Dlatego jeśli tylko nie chcemy spędzać wielu godzin w kuchni, a chcielibyśmy smacznie zjeść z rodziną lub planujemy jakąś domową uroczystość czy chcemy zapewnić jedzenie pracownikom, to warto zamówić catering, który jest całkowicie bezpieczny nawet w dobie koronawirusa.